Taiwan, de la sobirania a la secessió?

Resultat d'imatges de china taiwanFastiguejats per la pressió exercida per Pequín en els àmbits militar, econòmic i diplomàtic, entre d’altres, desenes de milers de persones es van manifestar a Taipei per demanar una reforma legal que permeti celebrar un referèndum per determinar si Taiwan proclama oficialment la independència respecte al territori continental.

Segons l’ Aliança Formosa, l’organització convocant, fins a 80.000 persones es van citar davant de la seu del Partit Democràtic Progressista –al poder– amb banderes i pancartes en què es podia llegir “ Volem un referèndum!” i “¡No a l’annexió!”. “Davant l’opressió xinesa cal dir un no rotund amb un referèndum”, va subratllar l’ex-secretari general del Consell de Seguretat, Kang Ning Xiang, segons l’agència Efe. Un sondeig de la Fundació Opinió Pública de Taiwan apuntava al setembre que un 36% és partidari de separar-se completament de la Xina.

D’ençà que les tropes de Chiang Kai-shek es van instal·lar a l’illa després de perdre la guerra civil contra les forces de Mao Zedong, Taiwan ha funcionat com a Estat sobirà de facto. Tot i així, no ha declarat mai la independència formal, una cosa a què Pequín s’oposa i a què ja ha avisat que reaccionaria fent servir la força si fos necessari. Per als analistes, la d’ahir va ser la convocatòria més multitudinària d’ençà que la dictadura del Kuomintang va donar pas a la democràcia fa més de dues dècades.

La campanya de fustigació de la Xina cap a Taiwan es va agreujar amb l’elecció el 2016 de la presidenta Tsai Ing Wen, de qui Pequín sospita que té intencions secessionistes, per bé que sempre ha defensat l’statu quo pel qual tots dos territoris actuen independentment sense que hi hagi un reconeixement legal internacional.

La tensió es podria incrementar al novembre. Aprofitant que l’illa celebra eleccions locals, es prepara un referèndum sobre el canvi de nom amb què els esportistes participen en competicions internacionals (Taipei xinès) pel de Taiwan.

ISMAEL ARANA, Hong Kong. Servicio especial, 21/10/2018 - lavanguardia