okupes: màfia clandestina en lloc de servei social?

Comercio con los pisos de la mafia okupaImpotència i desesperació davant l’embolic burocràtic amb què han topat és el que senten Xavier Girbau, la seva dona i els dos fills, veïns del barri de Gràcia de Sabadell. El 31 de juliol un matrimoni amb quatre fills (dos d’ells amb discapacitat) de Badia del Vallès va ocupar l’únic habitatge de la família Girbau, des del 1999, al carrer Fiveller. La família ha estat expulsada de la seva vida quotidiana de cop.

“La casa és la nostra única propietat. Encara estem pagant la hipoteca i tenim crèdits, ja que vam tenir un negoci i ens va anar malament. La vam posar a la venda al maig. Volíem liquidar els deutes i començar des de zero, sense tantes càrregues”, detalla Girbau. “Te­níem un comprador interessat, així que durant el juliol vam anar ­traient caixes i les vam portar a casa dels meus pares. Ens vam decidir quedar a viure a casa seva perquè la venda semblava imminent. El 30 de juliol al matí va venir un taxador i a la tarda vaig recollir coses. Vaig deixar el llum obert de l’entrada perquè semblés habitada”, recorda.

El 31 al matí va tornar. Va ficar la clau al pany i va notar que estava forçat. El va forçar i el bombí va caure dins. Va mirar pel forat i va veure que estaven trencats un vidre i una porta. Va trucar al telèfon 112 perquè va pensar que algú hi havia entrat a robar. Va sentir veus a dins. “Vaig trucar de nou al 112 –explica– i els vaig dir que els lladres eren allà i que enviessin la policia. Vaig trucar al timbre i va sortir una senyora preguntant-me què volia. Al·lucinat, li vaig dir que això era casa meva i que què hi feia a dins. Ella, molt tranquil·la, em va respondre que feia una setmana que vivia allà i que avisaria la policia. En xoc, li vaig dir que ja venia”.

Una parella de mossos va arribar i Girbau va entrar amb ells a casa seva. “La família té una filla tetraplègica i un nadó amb discapacitat. Entenc el seu dolor, però ens hem quedat sense casa i la nostra vida se n’ha anat en orris. No soc el banc”, es lamenta. Els agents li van recomanar que presentés una denúncia. Però ell va decidir quedar-se a casa seva: “Els vaig dir que jo no me n’anava d’allà, que ja la comparti­ríem perquè vaig pensar que si me n’anava, estàvem perduts. Van venir sis mossos més i el caporal em va advertir que si no sortia, em trauria emmanillat”, assegura.

A la tarda, amb la documentació de la propietat, va presentar la denúncia i va saber que els ocupants l’havien denunciat “per amenaces”. L’endemà, 1 d’agost, el jutjat va tancar. Al setembre, la jutgessa ha obert diligències per usurpació d’habitatge, mentre que l’advocat de Girbau, Raúl García Barroso, argumenta “violació de domicili” per la via penal.

El propietari, abatut, diu que se sent “estafat” pel sistema. “Ja no puc creure en res. Ni en la llei exprés. Si va molt bé, potser per Nadal recuperem la casa”, indica.

L’ Associació de Veïns de Gràcia assegura que hi ha “sensació d’indefensió i indignació” al veïnat i la Plataforma d’ Afectats per la Hipoteca ( PAH) s’ha mostrat contrària a l’ocupació d’un habitatge particular. “A Sabadell hi ha 88.000 habitatges, dels quals 7.500 són buits”, assenyala l’edil d’ Acció Social. Els ajuntaments de Sabadell i Badia –on està empadronada la família ocupa– negocien amb l’ Agència Catalana de l’Habitatge per “trobar una solució i reallotjar els ocupes, en situació vulnerable”, segons fonts municipals.

, Sabadell, 01/10/2018 - lavanguardia