Xina acusa Suècia de racisme...

Això és un assassinat! És un assassinat!”. Un turista xinès repeteix aquesta frase en anglès a les portes d’un hotel del centre d’ Estocolm. Era una nit de principis de setembre quan ell i els seus pares van arribar a l’establiment, encara que la seva reserva era per a l’endemà. El personal de l’hotel els va demanar que se n’anessin, però s’hi van negar, amb la intenció de quedar-se a dormir al vestíbul. Segons va explicar el responsable de l’hotel al diari suec Aftonbladet, la família es va equivocar en el dia de la reserva i, diverses ­hores després d’haver arribat, els treballadors es van sentir amenaçats pels crits i gesticula­cions i van decidir trucar a la policia, que els va treure per la força.

Aquest incident, que d’entrada es pot veure com una disputa sense massa importància, ha desembocat en una crisi diplomàtica entre la Xina i Suècia. Després que el vídeo es fes viral, les autoritats xineses van qualificar l’actuació de la policia d’“abús brutal” als turistes. En l’enregistrament es pot sentir el noi cridant i titllant l’actuació de la policia d’“assassinat” i dues policies carregant els pares. Un altre vídeo mostra la mare asseguda a la vorera plorant aparatosament i demanant ajuda (“¡Salveu-me!”), i el seu fill cridant i ­tirant-se a terra de manera melodramàtica. Mentrestant, les dues agents observen l’escena impertèrrites.

L’ ambaixada xinesa a Suècia va assegurar en un comunicat que estava “profundament ­indignada” per l’actuació de la policia, que, ­segons el seu parer, “va posar en risc la vida i va violar els drets humans bàsics” dels turistes. Va llançar fins i tot un avís als compatriotes amb intenció de viatjar al país escandinau del risc que corrien. L’ambaixada va instar el Govern suec a disculpar-se i a obrir una investigació per sancionar les agents, però tant la Policia d’ Estocolm com la Fiscalia i el Ministeri d’Afers Exteriors han assegurat a La Vanguardiaque, un cop analitzat el cas, s’ha determinat que van actuar de manera apropiada.

L’assumpte semblava que es desinflava, però aquesta setmana ha tornat a esclatar. La causa, un programa satíric de la televisió pública sueca, SVT, en què s’ironitza sobre el xoc cultural entre xinesos i suecs i mostra consells per a una ­bona adaptació al país, com ara no defecar davant d’edi­ficis històrics i no confondre els gossos que passegen pels parcs amb menjar. El presentador explica que el vídeo –que està doblat al mandarí– està penjat a la plataforma ­xinesa YouKu perquè al país “no es veu SVT, i Facebook, Instagram i YouTube estan bloquejats”. El narrador continua explicant que a Suècia preval el principi que totes les persones són iguals –“ A Suècia, hi ha negres, jueus, àrabs i fins i tot homosexuals”—, però assegura que “aquest principi no s’aplica als xinesos”.

Ara, diverses setmanes després de l’incident, el soroll ha escalat al més alt nivell ­diplomàtic. El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors de la Xina, Geng Shuang, es va referir a la polèmica en una roda de premsa en la qual va condemnar enèrgicament el programa i va dir que era un insult a la Xina. En un co­municat, l’ambaixada a Suècia considera el vídeo un “atac violent” als ciutadans xinesos i una apologia a “l’odi racial i la confrontació”. El director del programa, Thomas Hall, va respondre demanant disculpes als ciutadans que s’hagin sentit ofesos, tot i que va dir que la intenció era subratllar el problema que el ­racisme envers els xinesos no té el mateix nivell de sensi­bilitat que un altre tipus de racisme a Suècia.

Però l’ambaixada xinesa ha rebutjat les disculpes en un nou comunicat, fixant-se en un ­altre aspecte del vídeo que sembla estar en el rerefons de tot l’assumpte: “El programa també va mostrar un mapa incorrecte de la Xina on la província de Taiwan i part de la regió del ­Tibet van ser omeses, la qual cosa viola greument la sobirania i integritat territorial de la Xina”. I critica que les disculpes de SVT no hagin tingut en compte aquesta qüestió.

L’incident d’ Estocolm arriba després de ­diverses polèmiques entre Suècia i la Xina, com la detenció de l’activista i llibreter suec d’origen xinès Gui Minhai, arrestat a començaments d’aquest any per publicar llibres ­crítics amb els líders del país asiàtic, o la visita del Dalai-lama.

núria vila, Malmö. 02/10/2018 - lavanguardia