l’escola catalana, líder europeu (en vacances escolars)

Benvolguts escolars catalans:

El mèrit no és només vostre, sinó de tota la comunitat educativa, ­però la vostra gesta no hauria de passar desapercebuda en el fragor del debat polític, perquè és en els petits detalls on s’aprecien els grans països.

I, entre tots, ho hem aconseguit: aviat completareu vuitanta dies de vacances escolars d’estiu ininterrompudes! Més d’11 setmanes sense trepitjar les aules, campions!

Amb el vostre rècord supereu la nostra admirada Dinamarca i les seves 7 setmanes sense escola aquest estiu; o Holanda i les seves 6. I doneu una lliçó a la poderosa Alemanya, amb 7. El Regne Unit tindrà el seu Oxbridge i el seu reconegut, encara que elitista, sistema d’excel·lència universitària, però en vacances encara n’han d’aprendre: tampoc no superen les 7 setmanes; Bèlgica no arriba a 9; França i la seva escola republicana es queden en les 8. Hem imposat la nostra superioritat, en fi, sobre Finlàndia, aclamada com el millor sistema educatiu europeu, ­però que només descansa 10 setmanes.

És cert que comptem com a argument amb la nostra canícula sufocant, però no ho és menys que a Rovaniemi també passen fred a l’hivern i no per això envien els nens a casa: encenen la calefacció. Aquí podríem posar l’aire condicionat, però hem après a esquivar aquesta trampa antipedagògica.

Pel que fa a Singapur, Corea, el Japó i altres sistemes abocats al fracàs vacacional, per molta excel·lència productiva que argumentin val més que no ens hi comparem, perquè resulten diferents i distants. I per evitar-los la humiliació. Tampoc no hau­ríem de considerar les excepcions dels pocs que aquí poden pagar-se l’ escola alemanya o el Liceu Francès i inicien el curs una setmana abans; o l’escola pública càntabra, que també, però juga en una altra divisió. Així que podem considerar-nos, sense triomfalisme, però amb legítim orgull, en la Champions escolar de les vacances. I no és una casualitat, sinó el fruit dels nostres valors d’humilitat i constància, perquè “si ens llevem ben d’hora, però ben d’hora ben d’hora”, l’any que ve podem arribar a les 12 setmanes.

29/08/2018 lavanguardia