Mossos: que la política policial no esdevingui policia política

Resultat d'imatges de trapero heroiEn el complex policial d’Egara, a Sabadell, els operaris ultimen aquest cap de setmana la creació del que serà el nou despatx del ­director de la Policia, Andreu ­Martínez. Davant la falta d’espai –perquè el despatx del major Josep Lluís Trapero per respecte continua en desús–, se li ha habilitat una sala que ja va ser despatx dels di­rectors però que, amb la renúncia d’Albert Batlle, Trapero utilitzava per a reunions. És el primer cop que un polític està al capdavant de la policia catalana assumint la funció de cap, després que el conseller ­Miquel Buch va prescindir aquesta setmana de Ferran López i el va apartar de la direcció, sense des­tinació, ni successor.

En només deu dies Buch s’ha posat el col·lectiu dels Mossos en contra, els sindicats i els comandaments. Aquests últims van fer divendres una reunió en què el comissari Ferran López es va acomiadar i els va agrair el seu suport en els complexos vuit mesos que els ha tocat gestionar, sota la tutela del Ministeri de l’Interior. Quan va es va acabar la reunió, López va abandonar la sala i la resta va acordar redactar i difondre la nota del sindicat al qual estan afiliats gairebé tots els comissaris i intendents. Un escrit en què critiquen durament les formes amb què el Departament d’Interior ha tractat López. La seva destitució, asseguren, ha estat “premeditada”, i no hi ha “cap raó objectiva ni professional que la fonamenti”. I afirmen que el comissari no ha rebut el tracte adequat “ni el respecte ni la consideració que mereix el màxim comandament del cos”.

La gota que va fer vessar la indignació va ser la reunió que Buch va mantenir la setmana passada amb els comissaris i intendents. En presència dels números dos i tres de la conselleria, el polític va renyar els comandaments. Els va tractar, segons ho van interpretar alguns assistents, “com si fóssim criatures que ens hem portat malament”. No va tenir, insisteixen els interlocutors, ni una paraula d’agraïment, ni d’empatia en un moment en què els Mossos creien que començava una nova etapa, després de vuit mesos en què el major és a les portes de ser jutjat i mitja cúpula dels Mossos està imputada en processos judicials relacionats amb el referèndum de l’1-O. Buch els va demanar que deixessin de “plorar i lamentar-se” i els va dir que les circumstàncies complicades “van en el sou”. Els va advertir que els tres polítics que hi ha al capdavant de la conselleria, ell mateix amb Brauli Duart i Andreu Martínez, “som un equip indestructible que no aconseguireu trencar. No proveu d’anar per darrere”.

Després de vuit mesos molt ­complexos d’equilibris interns i molta feina externa a l’ombra, sense capacitat de defensar-se de les crítiques i de les greus acusacions que el cos ha rebut de molts sectors, la sensació entre els comandaments és ara de “molta preocupació” i “absolut desemparament”.

, Barcelona

17/06/2018 - lavanguardia