Albert Rivera segueix afermant el caudillatge nacional(ista)

Resultat d'imatges de españa albert riveraUna reforma per expulsar del Congrés els partits nacionalistes. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va proposar ahir una modificació de la llei electoral per establir que “els partits polítics necessitin obtenir un tres per cent del total nacional de vots per poder estar representats en el sistema parlamentari espanyol” i la implantació de les llistes obertes. “El conjunt dels espanyols no poden estar en mans d’uns quants que volen liquidar Espanya”, va assenyalar com a argument.

Rivera va reclamar ahir a Màlaga, davant les quatre mil persones que, segons dades de la formació taronja, es van reunir a la plaça de la Constitució en el segon acte de la plataforma España Ciudadana, que s’ha de protegir l’interès general i els espanyols no poden estar en mans d’un 0,5% o 0,7% de nacionalistes perquè es canviï un govern o s’aprovin uns pressupostos”. El líder de Ciutadans es nega que la ­sanitat, la justícia i totes les partides pressupostàries “depenguin de ­Bildu”.

En les eleccions generals de l’any 2016, cap partit nacionalista no va aconseguir arribar a aquesta xifra. Esquerra Republicana va ser la que més s’hi va acostar, amb un 2,63% dels vots nacionals. La manera més directa de depassar la xifra per a ERC seria unir-se al PDECat, que va obtenir un 2,01% dels vots. Els dos partits nacionalistes bascos no aconseguirien el 3% ni tan sols presentant-se junts: el PNB va tenir 1,2% dels vots el 2016 i Bildu, el 0,77%.

El líder de Cs, Albert Rivera, amb Mario Vargas Llosa a l'acte d'España Ciudadana ahir a Màlaga El líder de Cs, Albert Rivera, amb Mario Vargas Llosa a l'acte d'España Ciudadana ahir a Màlaga (EFE)

En un moment on el nou Govern espanyol està buscant una solució per al complicat encaix territorial, Albert Rivera es va presentar ell mateix i el seu partit com els “únics garants de la unitat i integritat d’ Espanya”, i va recorre al discurs més dur del “patriotisme”, concepte que va defensar com “voler el millor per al teu país davant el nacionalisme, que és odiar tots els altres”. Va considerar que és desitjable una reforma de la Constitució, “però no per debilitar-la i liquidar-la per acontentar Torra i Puigdemont”, sinó per acontentar tots els espanyols.

Rivera va tornar a criticar que s’hagi aixecat la vigència de l’article 155 de la Constitució a Catalunya i que es permeti a la Generalitat que torni a obrir ambaixades en algunes capitals.

Entre constants crits de “pre­sident, president!” i “jo soc ­espa­nyol”, les persones reunides, entre les quals hi havia l’escriptor Mario Vargas Llosa, l’exseleccionador de bàsquet Javier Imbroda, l’empresari Kike Sarasola i l’escriptora María Elvira Roca, es van bolcar amb un Albert Rivera desfermat que va criticar el president del Govern central, Pedro Sánchez, de qui va dir que ha arribat a la Moncloa “per la porta del darrere i avalat per 22 partits separatistes”.

Es va preguntar sobre el motiu pel qual Sánchez té “tanta por de les urnes i no ens deixa decidir sobre el president en unes eleccions generals”. “Quan hi ha crisi de confiança en un país, la lògica diu que els ciutadans volen elegir un govern fort, net, que pugui fer reformes i no tingui hipoteques amb els que volen liquidar un país”, va insistir.

, Sevilla

17/06/2018 - lavanguardia