" Posar o treure el groc", Francesc-Marc Álvaro

Els carrers mai no han estat i mai no seran neutrals. La suposada neutralitat dels carrers no existeix. El que hi ha, en qualsevol democràcia més o menys sòlida, és pluralitat als carrers, això és la presència de diversos símbols i missatges que expressen el pluralisme de la societat. Qualsevol demòcrata –pensi el que pensi sobre Catalunya o sobre la protecció de les aus en perill d’extinció– hauria de tenir clar que tothom té dret a fer servir l’espai públic per dir-hi la seva. Als carrers, hi hem de poder trobar missatges diferents i també antagònics. La pretesa neutralitat és una trampa que intenta parar qui disposa del monopoli de la violència i de la capacitat de coerció.

Arran de l’empresonament de polítics i dirigents socials, el món sobiranista va posar en marxa diverses protestes. El llaç groc i el color groc s’han convertit en símbols de l’exigència de llibertat per als presos polítics independentistes. A banda de les persones que porten el llaç, el color groc ha aparegut de diverses maneres en carrers, places, camins i carreteres del país. El sobiranisme no ha fet res que abans no haguessin fet altres moviments, com l’ecologisme, el feminisme o els sindicats obrers. Se’n diu llibertat d’expressió. L’alcalde de Tarragona, el socialista Ballesteros –gens sospitós de sobiranista–, ho ha deixat clar: “Penso retirar aquells símbols, siguin de l’àmbit que siguin, que estiguin tapant un semàfor, una senyalització de trànsit o un servei, però no em penso ­dedicar a retirar llacets ni altres coses”.

És normal i legítim que hi hagi una part de la ciutadania catalana indignada perquè s’aplica la presó provisional a persones de provat tarannà pacífic i, a més, per un assumpte polític que mai hauria d’haver quedat en mans dels tribunals. Com també és normal i legítim que hi hagi una altra part de ciutadania que no comparteixi aquesta protesta. Hem d’assumir aquesta realitat. Quan l’independentisme no passava del 20%, tot semblava harmònic; llavors, la dissensió estava sota control. Ara que l’independentisme ha arribat al 48%, es parla de profunda divisió i alguns no es treuen la paraula fractura de la boca. Catalans a favor i catalans en contra de la independència.

 
(ACN)

He escrit moltes vegades que l’independentisme no pot actuar com si hagués arribat al 55%, de la mateixa manera que l’Estat no pot actuar com si dos milions de persones fossin un simple problema d’ordre públic. Dimarts, vaig poder escoltar el filòsof Daniel Innerarity al CCCB i vaig prendre nota d’una de les seves interessants reflexions sobre la situació catalana: no puc exigir a l’altre allò que no m’exigeixo a mi mateix, hem de tenir ben present el principi de reciprocitat per avançar. Exacte. No puc exigir al veí que no pengi la bandera que vulgui al seu balcó perquè jo no vull que ningú em digui si puc o no puc penjar la bandera que em doni la gana. Hem de conviure, doncs, amb banderes diferents, de la manera més civilitzada possible. Amb alguns límits, òbviament: per exemple, la bandera nazi no és un símbol qualsevol. La seva presència –en un camp de futbol, una manifestació o un balcó– és un missatge d’odi inequívoc. El pensador navarrès va afegir una altra obser­vació valuosa: passarà un temps fins que es vegi que l’altre és “irreductible”. Dit d’una altra manera: independentistes i constitu­cionalistes (o republicans i unionistes) hem d’assumir que som en un empat. Ningú té prou majoria social.

Les societats contemporànies viuen dividides per dotzenes de qüestions i el repte és gestionar-les, no amagar-les. Eslògans com “Nuclears, no gràcies” o l’antiavortista “Cada vida importa” no tenen un consens unànime i generen controvèrsia. Però no cal arrencar els cartells que expressen aquests lemes, en cas que no hi estiguem d’acord. Per què els unionistes no posen els seus símbols en comptes de “netejar” (el verb és seu) el carrer de símbols grocs? Tan poc creuen en el seu projecte? No és el mateix treure símbols que posar-ne, cal remarcar-ho. I treure’ls de manera agressiva, amenaçadora i violenta (com ha passat a diversos llocs) no és una actitud que desperti simpaties per la causa que defensen.

Hi ha qui diu que els llaços grocs són una provocació i trenquen la convivència. Siguem seriosos: el que trenca la convivència és posar gent a la presó i alimentar la mentalitat “a por ellos”, com fan alguns polítics i mitjans. Si els que posen llaços grocs exhibissin una actitud agressiva idèntica a la de molts que els treuen, el drama estaria servit. Però l’independentisme no es pot permetre cap incident que posi en dubte la seva condició de moviment pacífic. El jutge Llarena ha comprovat que aquesta veritat és més forta que la seva faula.

No m’agraden les creus grogues a les platges. M’estimo més altres formes de protesta per demanar la llibertat dels presos independentistes. Dit això, i al marge dels gustos personals, hem de recordar que la democràcia no consisteix a dictar silenci per evitar que hi hagi missatges que ens molestin, sinó a fer possible que l’espai públic aculli totes les idees i sensibilitats.

24/05/2018 - lavanguardia