Rivera comença la cursa electoral apel·lant a un “nou patriotisme”

Resultat d'imatges de españa ciudadana rivera sanchezLes emocions s’han convertit amb la crisi de les velles democràcies liberals en el principal material per a la construcció dels nous relats polítics. I a sentiments i emocions va apel·lar ahir Albert Rivera en el llançament de la plataforma España Ciudadana. Era l’inici simbòlic d’una llarga cursa electoral que el líder de Ciutadans –animat pel vent favorable de les enquestes i el convenciment que la corrupció i la ­crisi per l’independentisme català acabaran enfonsant el PP– inten­tarà que el porti al palau de la ­Moncloa.

En un acte celebrat al Palau Municipal de Congressos de Madrid, que havia generat molta expectació prèvia i que va acabar amb una certa sensació agredolça per la falta de suports de pes més enllà de l’ ex-primer ministre francès Manuel Valls –hi va haver algunes baixes notables a última hora–, Rivera va explicar que aquesta plataforma, que actuarà en paral·lel al partit, pretén ser un punt de trobada “transversal” per a persones de diferents sensibilitats que vulguin participar en un projecte de defensa dels valors constitucionals, d’una “ Espanya sense complexos i unida en la seva diversitat davant els populismes i el nacionalisme”.

Rivera va definir la iniciativa com “una reunió de ciutadans lliures”, que s’inspira en els valors i les motivacions que van impulsar la Constitució liberal de Cadis del 1812, coneguda com la Pepa, amb la missió de recuperar “l’autoestima de país, que ens creguem que ­podem guanyar, que els espa-nyols tornin a creure en la democràcia, en les seves institucions, en una ­Espanya moderna, europea, optimista”.

Rivera va contraposar aquesta plataforma de nou encuny a un “immobilisme” que, en referència velada a l’estratègia de Mariano Rajoy amb l’independentisme, pot “arribar a matar un país”.

Resultat d'imatges de españa ciudadana rivera sanchezLa plataforma canvia el taronja pel vermell i el groc: ahir al Palau de Congressos hi va haver profusió de banderes d’ Espanya i la UE, i Marta Sánchez va interpretar l’himne nacional amb la lletra que ella va compondre, en un dels moments estel·lars de l’acte.

D’una banda, la iniciativa està dissenyada perquè Rivera pugui sumar independents i dirigents d’altres partits al seu projecte –molts càrrecs territorials socialistes i populars estan trucant a les portes de Cs– sense que hagin d’incorporar-se a la disciplina taronja, i permetre així formar àmplies llistes electorals per a les municipals i autonòmiques de l’any que ve i per a les generals. Així mateix, permet al líder de Cs mobilitzar el seu electorat i guanyar nous suports amb actes per tot Espanya però sense hipotecar l’estructura del partit, encara reduïda i centrada a dissenyar les llistes municipals i autonòmiques.

I, d’altra banda, la plataforma té un objectiu molt més ambiciós: construir un “nou patriotisme espanyol”, basat en el concepte de “ciutadans lliures i iguals”, i, va dir Rivera, defensarà la unió de la societat espanyola davant d’aquells que, com els independentistes, va denunciar, “la volen destruir”. Per això, va demanar “deixar enrere els complexos del passat”, la divisió entre esquerra i dreta, camp i ciutat, i defensar els símbols comuns, les llengües cooficials, però també la “llengua comuna que és l’espanyol”, com ho fan –va subratllar– desacomplexadament amb els seus respectius símbols els francesos o els nord-americans.

“Cap altre espanyol no tornarà a demanar perdó per utilitzar la seva bandera, la seva llengua o per sentir-se partícip d’un projecte comú, perquè ser divers ens enriqueix i estar units ens fa més forts”, va assegurar.

España Ciudadana s’articularà entorn d’un manifest fundacional que assenyala que ser espanyol al segle XXI és “ser solidari, és defensar la unió i la igualtat, és respectar o mostrar amb normalitat els símbols que ens uneixen, és, en definitiva, estimar la llibertat”. Una operació i un missatge molt semblants als que Rivera va posar en marxa el 2012 amb Movimiento Ciudadano. Llavors la plataforma li va servir com a termòmetre per fer, dos anys després, el salt a la política espanyola i sumar al seu projecte a Javier Nart, Carolina Punset i Antoni Asunción, entre d’altres.

La posada de llarg d’ahir va reunir diferents associacions de víctimes del terrorisme –a qui es va dedicar una llarga ovació, alhora que es va recordar la figura de Miguel Ángel Blanco–; La República en Marxa, el partit francès que lidera Emmanuel Macron; sindicats de policies; Societat Civil Catalana; organitzacions d’autònoms; membres fundacionals de Cs, com el catedràtic de Dret Constitucional Francesc de Carreras, i altres representants del món acadèmic, com la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes, i els escriptors Martín Casariego i Mercedes Monmany.

A més, van prendre la paraula els periodistes Santi Acosta, Beatriz Pino i Albert Castillón; el director científic de l’ Institut d’ Investigació Sanitària de l’hospital universitari La Paz, Eduardo López-Collazo, i l’exjugador de waterpolo Pedro García Aguado. Però el suport amb més pes polític va ser el de Manuel Valls, que continua sospesant si lidera una candidatura constitucionalista entorn de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona. “M’he implicat en el debat català perquè la unitat d’ Espanya és necessària per al que és Europa, una federació d’estats nació, i Espanya és un gran estat nació”, va dir l’ex-primer ministre francès.

21-V-18, I. Ellakuria, lavanguardia