la vídua del Nobel de la Pau xinès Liu Xiaobo, disposada a morir

  • Pequín manté la dissident en arrest domiciliari des del 2010 sense càrrecs

Liu Xia, la vídua del premi Nobel de la Pau xinès, dissident i escriptor Liu Xiaobo, ha anunciat la seva determinació de deixar-se morir al seu domicili com a últim acte de protesta contra les autoritats de Pequín, si la mantenen en arrest domiciliari i li impedeixen d’abandonar la Xina. Les autoritats del gegant asiàtic van subratllar ahir que la poetessa és una ciutadana xinesa i els organismes pertinents gestionen aquest assumpte segons les lleis del país.

L’estat d’ànim de Liu Xia ha sortit a la llum després que l’escriptor xinès Liao Yiwu, que viu exiliat a Berlín, decidís revelar dimecres la forta depressió que travessa la ­poetessa davant el temor que decideixi llevar-se la vida per la falta de voluntat de Pequín de permetre-li viatjar a un altre país. Liao va re­velar aquesta situació en una carta oberta a Chinachange.org, un blog on els dissidents xinesos publiquen els seus assajos, en la qual exposava el pessimisme de Liu Xia.

“Ara, no tinc res a témer. Si no puc anar-me’n, moriré a casa. Xiao­bo ja se’n va anar i ja no hi ha res en aquest món per a mi. Morir és més fàcil que viure. No hi ha res més senzill per a mi que protestar amb la mort”, va dir la vídua de Liu Xiaobo al seu amic Liao Yiwu per telèfon, segons la conversa que va transcriure.

Liu Xia, vídua del premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo el juliol del 2017 Liu Xia, vídua del premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo el juliol del 2017 (AP)

Juntament amb aquest text, l’escriptor va afegir un enregistrament d’àudio d’una conversa que va mantenir amb Liu Xia el 8 d’abril, en la qual entre sanglots, li explicava que ja no tenia raons per viure.

La desesperació d’aquesta ar­tista de 57 anys s’explica perquè el règim comunista la manté en arrest domiciliari, sense cap càrrec, des del 2010. Aquell any la van confinar a casa com a reacció a la concessió del premi Nobel de la Pau al seu espòs Liu Xiaobo. Un guardó que aquest escriptor i dissident no va poder recollir perquè complia una condemna d’onze anys de presó, després de ser condemnat el dia de Nadal del 2009 per ser coautor d’un document anomenat Carta 08, que demanava reformes polítiques a la Xina.

Des d’aleshores, amb prou feines va poder visitar el seu espòs. Pequín els va permetre reunir-se el juliol de l’any passat en un hospital de Liaoning, on van ingressar a Liu Xiaobo, afligit de càncer de fetge en fase terminal, diagnosticat ­tardanament a la presó. El dis­sident, de 61 anys, va morir el 13 de juliol del 2017, convertint-se així en el primer guanyador del Nobel de la Pau que moria en custòdia des del pacifista alemany Carl Von Ossietzky, el 1938.

Després dels funerals, el règim comunista va traslladar Liu Xia a la província de Yunnan i després la va tornar a casa seva, a Pequín. Des d’aleshores està aïllada i pren medicaments per a la depressió, segons els seus pròxims. Després de la mort de Liu Xiaobo, diversos ­països europeus i els EUA van reclamar a Pequín la seva posada en llibertat. Les autoritats xineses han promès diverses vegades que li permetrien sortir del país, però tot continua bloquejat. Liu Xia diu que té les maletes a punt, però ­també expressa que ha perdut la fe i les ganes de viure.

Ahir, la portaveu d’ Exteriors, Hua Chunying, va dir que des­coneixia si hi havia novetats sobre la possibilitat que Liu pugui sortir del país, però va precisar que era una ciutadana xinesa i que les autoritats “gestionarien l’assumpte d’acord amb la llei”.

, Hong Kong. Corresponsal

04/05/2018 - lavanguardia