la Monarquia, imposada judicialment a l’Ajuntament de Barcelona

La polèmica al voltant dels símbols monàrquics torna a l’Ajun­tament de Barcelona i ho fa amb la nova temporada d’un serial que semblava oblidat. El jutjat contenciós administratiu número 3 de Barcelona ha estimat el recurs presentat l’estiu del 2015 per la llavors delegada del Govern a Ca­talunya, María de los Llanos de Luna, perquè l’Ajuntament, que acabava de retirar el bust de Joan Carles I del saló de plens, col·loqués en un lloc preferent d’aquest recinte –abans de la Reina Regent, avui de Carles Pi i Sunyer– un retrat de l’actual rei, Felip VI. El desenllaç d’aquesta guerra de símbols encara no està escrit: el govern no es dona per vençut, recorda que la sentència no és ferma i que els serveis jurídics treballen en la presentació d’un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de ­Catalunya. El termini per fer-ho s’acaba el dia 27.

L’anunci de la sentència el va fer ahir el popular Alberto Fernández, que ja al seu dia, quan el ­govern de BComú va expulsar l’anterior rei del saló de plens, va protagonitzar un simulacre de col·locació d’un quadre de Felip VI. Aquell gest va anar seguit d’un requeriment de la Delegació del Govern a l’alcaldessa perquè complís amb l’obligació establerta en l’article 85.2 del reial decret del 1986 que regula l’organització
de les entitats locals. El rebuig d’aquesta sol·licitud va fer que la delegada del Govern central portés el cas als tribunals.

Alberto Fernández hizo en el 2015 un simulacro de colocación del retrato del actual Monarca El 2015 Alberto Fernández va fer un simulacre de col·locació del retrat de l'actual monarca (Marc Arias)

Alberto Fernández va exigir ahir a l’alcaldessa que acati la sentència i compleixi l’imperatiu de col·locar el retrat del Rei en “lloc preferent i d’honor del seu saló de plens”, una cosa que, va remarcar, han de complir tots els ajuntaments. També Ciutadans i el PSC exigeixen a Ada Colau que pengi el quadre de Felip VI, mentre que la CUP adverteix que si això passa ells mateixos el retiraran.

El govern municipal interpreta que és el ple de l’Ajuntament el que ha de decidir la simbologia de la sala. Argumenta que el reglament municipal, aprovat amb el vot de tots els grups excepte Cs i PP el desembre del 2015, deixa en mans del consell plenari la decisió sobre els símbols, que han “d’atendre els principis democràtics, de catalanitat, neutralitat religiosa i respecte a la singularitat històrica i la capitalitat de Barcelona”.

El vuitcentista saló de plens està pendent d’una reforma integral. En el marc d’aquesta reforma es decidirà la seva simbologia i si el retrat de la Reina Regent manté el seu lloc de privilegi o és relegat a un magatzem.

, 13/03/2018 - lavanguardia