"Relat incomprensible", Francesc-Marc Álvaro

L’escena l’explico com la vaig viure. En un restaurant de qualitat, en un petit poble del Penedès, molt freqüentat per tota mena de persones, naturals de la contrada i gent amb bon gust de Barcelona i arreu. L’establiment –glossat en guies internacionals– és en una zona electoral on el sí a una hipo­tètica independència guanyaria còmodament. El propietari del restaurant és un home ­intel·ligent i ràpid. És un bon auscultador del moment, cada dia parla amb molta gent, amb aquella franquesa que provoca la bona teca. L’altre dia em va donar aquest titular, mentre em servia una carn d’olla tan gustosa que reinventava el ­cànon: “La gent comença a ­estar-ne molt farta, de tot ­plegat; em diuen que, si es repeteixen les eleccions, no aniran a votar, i són precisament els més motivats”.

Doneu el valor que vulgueu a aquest comentari. No és un sondeig d’opinió, no té representativitat estadística, però revela un estat d’ànim. És una petita fotografia d’un instant. La frase em confirma el que jo mateix detecto entre molts ­votants independentistes: incomprensió del que fan i no fan els elegits el 21-D, cansament davant el temps mort i una irritació creixent.

Tenim escrit aquí, des de fa temps, que el gran èxit de l’independentisme va ser crear un relat que va generar il·lusió i que gaudeix d’un avantatge objectiu: no té competència a l’altra banda, ningú ha escrit encara un nou relat d’Es­panya, que pugui seduir els dos mi­lions de catalans que han desconnectat en només sis anys.

També està dit que el relat del sobiranisme ha tingut més èxit que la política realitzada pels seus dirigents, arrossegats per algunes premisses errònies i marcats pel tacticisme, la pressa, la improvisació, el partidisme i la por de parlar clar a les bases. Fins a les eleccions del 21-D, aquest relat resisteix, malgrat que la DUI i el posterior 155 en mostren descarnadament els errors i febleses. La repressió de l’Estat tapa aquesta erosió narra­tiva.

Avui per avui, la discòrdia estratègica de les llistes independentistes, les contradic­cions de discurs, les accions sense coordinació d’uns i altres, la llunyania entre el que es proclama i el que es podrà fer de debò, tot aquest retaule barroc porta a una conclusió: el relat de l’independentisme que gestionen els partits i les entitats s’està fent incomprensible per als mateixos partidaris d’aquesta idea. El factor més atractiu del mo­viment sobiranista era tenir una bona història, però això s’està perdent a cada dia que passa sense fer govern.

De la mateixa manera que s’està malbaratant la majoria parlamentària sorgida dels últims comicis, la manca de visió històrica de l’actual cúpula independentista està cremant el guió que va donar ales a aquest moviment. Tenim escrit també, de fa anys, que és paradoxal que qui vol fer un Estat nou tingui tan poc sentit d’Estat, quan això fa més falta.

F 12/03/2018 lavanguardia