l’AIReF estima que "el procés" no afecta el creixement de l'economia catalana

 

Resultat d'imatges de airef catalunya

"el procés"L’ Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va estimar ahir que l’economia catalana va créixer un 0,7% en l’últim trimestre de l’any 2017 respecte al trimestre anterior, una taxa igual a la del conjunt de l’economia espanyola, i un 3,3% en el conjunt de l’any, superant el creixement del 3,1% que va registrar el conjunt de l’Estat.

Aquestes estimacions no mostren de moment cap impacte significatiu de la inestabilitat polí­tica dels últims mesos en l’eco­nomia catalana. La pròpia Airef corregeix d’aquesta manera les seves estimacions inicials sobre l’impacte de la crisi política: al novembre, va estimar per a Catalunya un creixement en el quart trimestre molt inferior, del 0,5%, davant el 0,8% que havia crescut en el tercer trimestre.

L’estimació de l’ Airef supera en dues dècimes les estimacions presentades aquesta setmana per la Cambra de Comerç, que va xifrar en un 0,5% el creixement de la comunitat en l’últim trimestre, i també en tres dècimes les realitzades pel Ministeri d’Economia.

Segons l’ Airef, tant Catalunya com Espanya van patir una desacceleració de l‘economia en l’últim trimestre de l’any, creixent una dècima menys que en el trimestre anterior: en els dos casos el creixement va passar del 0,8% al 0,7%.

La desacceleració econòmica va afectar totes les comunitats i reflecteix també un alentiment que es produeix en les principals economies europees.

En el conjunt del 2017, les Ba­lears i Múrcia, amb un creixement del 3,7%, i la Comunitat Valenciana, amb una alça del 3,6%, van ser les comunitats autònomes que més van créixer. També van créixer més que la mitjana estatal Canàries (3,5%), Aragó i Navarra (3,4% en tots dos casos), Catalunya i Madrid (3,3%) i La Rioja (3,2%), mentre que Andalusia i Cantàbria, amb un 3,1%, van créixer just a la mitjana. Entre la resta de comunitats el menor creixement el van registrar Extremadura (2,1%), Castella i Lleó (2,2%), Astúries (2,7%) i Castella-la Manxa, Galícia i País Basc, totes tres amb un creixement del 2,8%.

En el quart trimestre del 2017, quatre comunitats autònomes van créixer per sobre de la mitjana estatal, situada en el 0,7%: Balears, que va créixer un 1,1%, seguida per les Canàries (0,9%), Múrcia (0,9%) i Madrid (0,8%). Al contrari, els menors creixements intertrimestrals es van registrar a Castella i Lleó i Extremadura, totes dues amb un augment del 0,5%, i a La Rioja, amb una pujada del 0,3%.

01/02/2018 - lavanguardia