el CIDOB, 36è en el rànquing dels millors centres de pensament del món

Resultat d'imatges de cidobEl CIDOB assoleix la posició número 36 en la principal categoria de l’índex Global Go To Think Tank que cada any avalua els millors think tanks del món.La independència de pensament del CIDOB ha estat un dels estàndards més ben valorats de la institució que consolida la vuitena posició en la categoria de millors think tanks independents sobre un total de 145 centres.

Descripció

El CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) escala 24 posicions situant-se en la 36ena posició entre els 172 millors think tanks del món, assolint la seva millor qualificació des de que s’elabora l’índex Global Go To Think Tank que realitza anualment la Universitat de Pennsilvània i que aquest any arriba a la seva onzena edició. El CIDOB també puja en la categoria que llista els millors think tanks del món excloent els centres nord-americans (25 sobre 142) i en la que cataloga els millors centres d’Europa Occidental (15 sobre 124).   

Jordi Bacaria, director del CIDOB: “Aquests resultats són un reconeixement internacional a la qualitat de la recerca i la independència intel·lectual per desenvolupar la nostra tasca de creació d’opinió i anàlisi internacionals”           

Resultat d'imatges de cidobAquesta és la valoració que feia Jordi Bacaria, director del CIDOB, en conèixer els resultats de l’índex 2017 del Global Go To Think Tank, alhora que ha posat de relleu que el CIDOB “escala posicions en pràcticament totes les categories en les que aplica” i ha destacat “la importància de mantenir la independència de la institució i dels seus investigadors” per continuar competint en la màxima categoria dels centres de pensament amb més prestigi del món. 

L’informe Global Go To Think Tank, dirigit pel Dr. James G. McGann, professor d’Estudis Internacionals a la Universitat de Pennsilvània i director del Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP), classifica des del 2006 els principals think tanks del món en diferents categories i està dissenyat per identificar els centres d’excel·lència en les diferents àrees d’investigació sobre polítiques públiques i en cada regió del món. Aquestes són les categories principals del rànquing que alhora es divideixen en subcategories: Millors think tanks del món; Millors think tanks per regió; Millors think tanks per àrea de recerca i Millors think tanks per un assoliment especial. En aquesta última classificació s’inclouen, entre d’altres, subcategories com: 

 

  • millors think tanks independents: elCIDOB ocupa per segon any consecutiu la posició número 8 sobre 145, un reconeixement a la qualitat, independència i integritat de la seva investigació.   
  • think tanks a seguir en el món: el CIDOB manté, respecte a l’any passat, la cinquena posició (5 sobre 105) en una categoria que premia els avenços en investigació dels centres durant l’any 2017.
  • millor xarxa de think tanks: elCIDOB ocupa la posició número 56 sobre 84.    

 

Pel que fa a les categories que classifiquen els centres per àrea de recerca, el CIDOB també escala posicions i se situa en el lloc número 56 sobre 134 entre els millors think tanks en matèria de política exterior i afers internacionals; i ocupa la posició número 60 sobre 104 entre els millors think tanks en matèria de defensa i seguretat nacional.       

Poques novetats en les primeres posicions de l’índex on Brookings Institution (EUA), French Institute of International Relations (França), Carnegie Endowment for International Peace (EUA), Bruegel (Bèlgica) i Center for Strategic and International Studies (EUA) encapçalen el rànquing dels 172 millors think tanks del món, mentre que The Brookings Institution ha estat valorat com el millor think tank del 2017.   

El Global Go To Think Tank és el principal índex internacional vigent que valora el treball i l'impacte dels think tanks i és el resultat d'un procés obert de nominacions seguit d'una revisió d'aquestes per part d'un comitè d'experts. Com a part d'aquest procés de nominacions han estat contactats i animats a participar els 7.815 think tanks catalogats a la base de dades del Think Tanks and Social Civil Program, a més de 62.000 periodistes, decisors polítics, donants públics i privats, centres d’investigació i especialistes en àrees temàtiques i regionals.  

L’índex 2017 del Global Go To Think Tank es va presentar oficialment el dimarts 30 de gener de 2018 a Washington a la seu del Wilson Center i a Nova York a la seu d’Asia Society. Per presentar els resultats del mateix, el CIDOB va organitzar –com també van fer més de 160 organitzacions, governamentals i no governamentals d’arreu del món– una sessió de discussió el mateix dimarts 30 de gener amb l’objectiu de donar visibilitat al paper dels think tanks en la nostra societat sota el títol Claus sobre energia i transport a l’Atlàntic.

 

El 2017 Global Go To Think Tank Index Report està disponible a la pàgina web: http://repository.upenn.edu/think_tanks/12/

CIDOB - 30/01/2018