la Unió Europea incompleix la seva obligació de respectar el dret a la lliure determinació del poble sahrauí

Resultat d'imatges de "acuerdo pesquero" union marruecos europeaL’acord pesquer entre la Unió Europea i el Marroc podria córrer la mateixa sort que el conveni comercial agrícola bilateral, vetat fa tot just un any pel Tribunal de Justícia europeu perquè no tenia en compte els drets del poble sahrauí.

El pacte de pesca “no és vàlid per aplicar-se al territori i les aigües del Sàhara Occidental”, va concloure ahir l’advocat general del Tribunal, Melchior Wathelet, que afirma que la Unió Europea “va incomplir la seva obligació de respectar el dret a la lliure determinació” del poble sahrauí, no va obtenir garanties que l’explotació dels seus recursos naturals beneficiï la seva població i ha estat còmplice de la situació actual. L’explotació de l’acord pesquer amb el Marroc afecta sobretot aigües adjacents al Sàhara Occidental.

No es tracta d’una sentència sinó d’un informe preliminar que guiarà el veredicte final dels jutges, que s’espera per abans del proper estiu. El cas té el seu origen en una denúncia de l’oenagé britànica Western Sahara Campaign al Tribunal Superior de Justícia d’ Anglaterra i Gal·les, que al seu torn va elevar una con­sulta prejudicial a Luxemburg sobre la seva capacitat per qüestionar un acord internacional i sobre la seva validesa. Wathelet conclou que l’associació pro sahrauí sí que té dret a posar en dubte el conveni i afirma, a més, que aquest és incompatible amb el dret europeu.

Resultat d'imatges de "acuerdo pesquero" union marruecos europea“La Unió ha faltat a la seva obligació de no reconèixer la situació il·legal resultant de la vulneració per part del Marroc del dret a la lliure determinació” del poble sahrauí, annexionant-se unilateralment el territori, afirma l’informe de l’advocat general. També ha incomplert “la seva obligació de no prestar ajuda o assistència per al manteniment d’aquesta situació”, afirma el lletrat, que recorda que el dret internacional no reconeix el concepte de “potència administradora de facto” i que el Marroc és “la potència ocupant”.

Tot i que políticament més explícits, els arguments emprats per Wathelet són els mateixos que va utilitzar el desembre del 2016 el Tribunal de Justícia per declarar invàlids els acords d’associació i liberalització comercial i agrícola assolits entre Rabat i la Unió Europea. La sentència va descol·locar la Comissió Europea, responsable de la seva negociació, i va enfurismar les autoritats marroquines, que van reclamar a la Unió que recorregués. El Consell ho va fer al febrer i no hi ha data per a la sentència definitiva.

Mentrestant, la Comissió Europea va demanar la setmana passada autorització als governs per negociar la renovació de l’actual acord pesquer, que expira el mes de juliol d’aquest any. El seu abast dependrà de les pròximes sentències judicials.

, Bruselas. Corresponsal

11/01/2018 - lavanguardia