30 anys després de la disbauxa del "cafè per a tots", ara el grotesc "corredors per a tothom"

Brussel·les va rebre ahir amb una barreja de sorpresa i escepticisme la pretensió de la ministra de Foment, Ana Pastor, de revisar per complet el mapa d'infraestructures espanyoles prioritàries per a la UE a fi d'incloure, entre altres projectes, la travessia central dels Pirineus (TCP).

La tramitació de les noves xarxes transeuropees acaba de tirar a caminar. Per primera vegada, es basa en una llista de projectes que preval el disseny de grans corredors amb criteris d'efectivitat econòmica. Aquest nou enfocament va portar al fet que Brussel·les introduís a la seva xarxa prioritària el corredor ferroviari mediterrani. Al mateix temps, i per a decepció d'Aragó, la TCP dequeia, víctima de la seva indefinició.

Ara han de pronunciar-se els governs i el Parlament Europeu. Però canviar el mapa de projectes implica canviar els criteris que ha seguit la Comissió Europea per seleccionar-los, un exercici "més ambiciós del que sembla a primera vista", adverteixen fonts comunitàries, inquietes per que Espanya vagi a canviar de bàndol i deixi d'estar del costat de la Comissió en aquesta batalla.

El missatge del departament de Transports de la Comissió Europea va ser inequívoc. La travessia central "no encaixa amb la nova metodologia de les xarxes transeuropees i per això no es va incloure a la xarxa bàsica ni és elegible per rebre finançament comunitari", assenyalen fonts properes al comissari europeu Siim Kallas.

"No hi ha manera que estigui acabada en el 2030 i no té el suport del Govern francès", citen com a raons per a aquesta decisió. Espanya, conclouen les fonts, "ha quedat molt bé coberta en la proposta de xarxa bàsica, que inclou varis dels seus ports, aeroports, línies d'AVE i el corredor mediterrani".

17-II-12, B. Navarro, lavanguardia

El tortuós avanç del corredor ferroviari mediterrani es complica. Als seriosos dubtes que les principals inversions en infraestructures planificades per als propers anys es puguin dur a terme, es va sumar ahir l'anunci de la ministra de Foment, Ana Pastor, que el Govern inclourà el corredor dels Pirineus centrals en la seva proposta per als eixos prioritaris europeus.

La ministra va explicar que el seu departament redactarà una nova proposta ampliatoria a la qual va formular fa només uns mesos el govern socialista. El passat mes d'octubre, la Comissió Europea va decidir incloure entre els eixos prioritaris continentals els eixos mediterrani i atlàntic. La seva inclusió dins d'aquesta xarxa els permet rebre fons europeus a partir de l'any 2014 per un import màxim del 10% del seu cost, la qual cosa els atorga un cert avantatge sobre les noves propostes.

Però Foment vol incloure ara el corredor dels Pirineus centrals, a pesar que aquesta opció ja va ser descartada per la Comissió Europea per ser massa cara.

La ministra Pastor ho va deixar clar ahir, en una roda de premsa en la qual va assegurar que la travessia dels Pirineus és "fonamental" per evitar una "Espanya asimètrica" i impulsar la competitivitat. "Per què una comunitat autònoma ha de ser més important que una altra?", es va preguntar la titular de Foment. I va afegir: "El corredor central és una petició unànime de les comunitats autònomes; l'Espanya central també existeix".

En defensa del túnel transpirinenc s'han pronunciat els presidents de Castella-la Manxa, Aragó, Madrid i Extremadura, tots ells del Pàg.

I és que la nova proposta, que inclou nombrosos ports i fins i tot carreteres, té una lectura més en clau de política interna. Alguna cosa així com una revenja del PP aragonès, que en gens compromet al Govern espanyol perquè la decisió es prendrà a Brussel·les. La renovada proposta espanyola de corredors per a tots té un llarg desenvolupament, doncs ha de passar el filtre del Consell de Transports de la Unió Europea i del Parlament Europeu, per la qual cosa la resposta no s'espera fins a la tardor del 2013.

16-II-12, L. Esquerre, lavanguardia