el príncep Salman vol ser el xèrif del Proper Orient

Resultat d'imatges de salman princeMuhammad Bin Salman ( MBS), conegut ja com mister g (senyor Tothofà), és príncep hereu de l’ Aràbia Saudita i s’ha convertit ja en un dels polítics més influents de l’ Orient Mitjà. El ministre de Defensa més jove del món, nomenat amb només 29 anys pel seu pare, el rei Salman bin Abdelaziz (de 81 anys), és també des de mitjans del 2017 el príncep hereu que podria ascendir al tron el 2018, vice-primer ministre, president de la comissió d’Assumptes Polítics i de Seguretat, i president del consell per a qüestions econòmiques i desenvolupament. Bin Salman representa un canvi generacional dràstic i una batalla oberta entre la tradició i la modernitat.

Potser per això, el príncep –que alguns dels seus enemics defineixen com un principiant de 32 anys que juga amb foc– dispara a totes les direccions. D’una banda, dirigeix una coalició àrab sunnita contra els huthis al Iemen, una minoria rebel que té el suport militar de l’ Iran.

També lluita a tots els fronts possibles amb una contundència sense precedents contra el règim de Teheran i el seu braç libanès, Hizbul·lah. També va empresonar una part dels homes més influents de l’ Aràbia Saudita amb acusacions de corrupció i va incentivar una coalició de països àrabs contra Daeix. Alhora, invoca el final dels extremismes islàmics i el retorn a la moderació. A les dones, per exemple, els permetrà conduir a partir del proper mes de juny. En el pla econòmic, intenta construir un sistema que no depengui únicament de l’or negre, en què es recolza l’economia del seu regne. “Amb tota l’honestedat, no passarem 30 anys de les nostres vides tractant amb ideologies extremistes. Les destruirem avui i immediatament”, va dir recentment.

Aquesta és només una llista parcial dels desafiaments que afronta. Diplomàtics occidentals acreditats a Riad l’últim any afirmen a La Vanguardiaque és difícil seguir el ritme dels canvis trepidants que es viuen en un país que fins fa poc era el més conservador del món. En una de les seves conferències Bin Salman ho va explicar simplement empunyant un telèfon intel·ligent, que personifica la modernització que intenta aconseguir, davant un vell telèfon Nokia, que segons ell representa tot el que pretén superar. I si per fer això és necessari escombrar la vella guàrdia de prínceps, magnats del petroli i homes de negocis, MBS no dubta a prémer l’accelerador. Així va ser com va ficar entre reixes 208 destacades personalitats, com prínceps molt adinerats i alts càrrecs del govern, i els va tancar a la presó d’or del Ritz Charlton i altres hotels de la capital saudita.

Fa anys que, com a part de la lluita contra els aliats de l’ Iran, l’ Aràbia Saudita va aprovar una resolució a la Lliga Àrab per definir Hizbul·lah com una organització terrorista. El líder Hassan Nasral·lah no estalvia insults contra MBS, que descriu com “el boig de Riad”. Però, tant a la capital saudita com a la resta del món, tots tenen clar que qui té l’última paraula no és el monarca –molt gran i malalt–, sinó el seu fill elegit, que és l’home que mou els fils i deixa les seves empremtes a tota la regió.

El caricaturista jordà Imad Hajaj reflecteix en una de les seves obres publicades a la premsa d’ Amman el que pensen sobre el jove príncep alguns al món àrab. “L’aventura de Bin Salman”, titula Hajaj, mostrant un vehicle militar saudita amb la bandera del regne i la matrícula MBS, amb el príncep al volant i el cotxe gairebé bolcant sobre dues rodes, mentre ell té el cap, un braç i una cama fora del cotxe i petant-se de riure.

Tant els joves saudites que l’adoren –més del 50% de ciutadans tenen menys de 25 anys–, com aquells que l’odien fora del regne, tenen clar que a Riad ha nascut un líder revolucionari amb gran poder. Fins al 23 de gener del 2015, MBS passava desapercebut. Aquell mateix matí va entrar al mapa polític. Després de la mort del rei Abdul·lah, va començar el seu particular camí cap al tron. Salman, l’hereu i nou rei, va nomenar el seu sisè fill com el ministre de Defensa més jove del món i el cap de la seva oficina a la casa reial.

Mesos després, MBS va crear una coalició militar amb altres països àrabs per salvar el règim del president del Iemen. El govern havia estat enderrocat pels huthis. L’ Aràbia Saudita tenia una poderosa força xiïta al seu pati del darrer i va reclutar els països sunnites àrabs per llançar bombardejos sobre el Iemen.

L’ONU calcula que en aquesta guerra han mort almenys 10.000 persones directament per culpa dels atacs aeris i un nombre molt més gran i impossible de calcular a causa de la fam i les malalties que provoca el conflicte. Unicef considera que almenys un miler de nens moren cada ­setmana.

El rei Salman va nomenar el seu fill número dos en la línia de successió el 2015 i MBS es va convertir en el primer net de la casa reial saudita candidat a convertir-se en futur rei.

Aquell mateix any els enfrontaments entre l’ Aràbia Saudita i l’ Iran comportar la ruptura de les relacions diplomàtiques i en un altre front va ser creada una coalició de països musulmans contra l’ Estat Islàmic.

 

El príncep Bin Salman va rebre el líder palestí Mahmud Abbas el passat dia 21 a Riad i li va reiterar el seu suport que Jerusalem sigui capital de Palestina (Reuters)

L’abril del 2016, MBS va posar el focus en els temes econòmics i va aprovar el pla Visió 2030. El projecte pretén diversificar l’economia i reduir la futura dependència del petroli, els preus del qual estan baixant (el 2014 un barril costava 100 dòlars i en els últims temps s’acostava als 55). Pretén incorporar milers de dones al mercat laboral, atreure inversió estrangera, reemplaçar els nombrosos treballadors forans per mà d’obra local i desenvolupar una indústria militar pròpia.

Una de les revolucions més visibles és la creació per primera vegada en la història saudita de l’ Autoritat de l’ Entreteniment, que promou la construcció de cinemes i teatres, així com grans produccions internacionals com la dedicada a Al-Andalus, la mítica península Ibèrica que va ser ocupada i governada pels musulmans durant gairebé 800 anys. Per primera vegada, també s’han organitzat concerts de música.

Avui dia, un 70% dels saudites que treballen viuen de la indústria del petroli, de forma directa o indirecta. Els saudites no paguen impostos i reben educació i atenció mèdica gratuïta, així com tota mena de subvencions. L’objectiu de MBS és crear 256.000 nous llocs de feina al sector de la construcció fins a l’any 2020.

En una conferència de negocis recent, destinada a inversors estrangers, MBS va presentar la joia de la corona, la ciutat del futur que serà construïda al desert, al nord-oest del país, amb un territori similar al que comprenen l’estat d’Israel, Cisjordània i Gaza. Aquesta ciutat tan moderna, basada en les tecnologies més avançades, es dirà Neom (nou futur). L’urbs s’estendrà també fins a Jordània i Egipte –països aliats–, i es convertirà en una mega metròpoli que servirà de capital econòmica de la regió, en què els saudites invertiran mig bilió de dòlars.

Com a part de la seva estratègia, Bin Salman va desenvolupar excel·lents relacions amb personalitats israelianes, especialment del món de la seguretat i dels negocis, ja que creu que la proposta de pau saudita del 2002 –convertida en proposta àrab– és la clau per intentar arribar a acords a l’ Orient Mitjà. Aquesta iniciativa proposa crear un Estat palestí juntament amb Israel. Els països àrabs establiran relacions diplomàtiques amb Israel si aquest darrer accepta.

MBS comparteix amb Israel un enemic: l’iranià, que intenten debilitar. “Com podem arribar a un acord amb un règim que té una creença basada en una ideologia radical?”, es pregunta Bin Salman en diferents entrevistes. “Sabem que som un objectiu del règim iranià i que ells pretenen apoderar-se de la Meca. No esperarem que la guerra arribi al nostre territori. Actuarem perquè la lluita tingui lloc allà, a l’ Iran”, va sentenciar MBS.

El braç saudita és cada vegada més llarg i assoleix fins i tot Beirut, com demostra l’incident del primer ministre libanès Hariri, que només ara comença a aclarir-se. Saad Hariri va aterrar a Riad per una visita oficial. El segon dia, vestit amb texans i camisa informal, esperava passar una relaxada jornada al desert amb el príncep Bin Salman. Però va succeir una cosa imprevista: va ser desposseït del seu telèfon, separat dels seus guàrdies personals i insultat per agents saudites. Tot seguit, va ser forçat a llegir un discurs a la televisió saudita en què anunciava la seva renúncia com a dirigent del Líban, en què culpava l’ Iran d’interferir en la política interna del país.

El gest va ser interpretat com un nou moviment del príncep hereu en la seva contesa per guanyar hegemonia a la regió davant el règim de Teheran. La intervenció del president francès Emmanuel Macron va resoldre la crisi i Hariri va poder tornar a Beirut, on continua al capdavant del Govern.

MBS es va reunir amb el president Donald Trump a la Casa Blanca abans de la seva visita oficial a Riad del mes de maig passat. Després de la trobada, Trump va anunciar una de les vendes d’armes més importants de la història a l’ Aràbia Saudita, amb un total de 110.000 milions de dòlars en tancs, artilleria, sistemes de radars, helicòpters Blackhawk i míssils Patriot. Segons diferents fonts, assessors israelians ajuden Riad en els sistemes defensius davant els atacs amb míssils procedents del Iemen. Els huthis han llançat més de 180 míssils sobre l’ Aràbia Saudita, dos dels quals han arribat a Riad. Segons els saudites, els huthis han col·locat també 50.000 mines al llarg de la frontera, que van ser detectades i neutralitzades per experts de la coalició.

D’altra banda, el xèrif Bin Salman ha organitzat un front amb Egipte, Bahrain i la Unió dels Emirats Àrabs contra Qatar, arran de les seves relacions amb l’ Iran i el seu presumpte suport a organitzacions terroristes islamistes, així com la utilització del canal de televisió Al-Jazira com una arma per desestabilitzar la regió.

Més de la meitat dels saudites té menys de 25 anys, i és al sector jove on MBS té més suport. La vella guàrdia, en canvi, creu que estan perdent les regnes i és molt més escèptica en relació amb el ritme accelerat imposat pel Bin Salman. David Ottaway, expert en temes saudites, va comentar recentment que “res semblant no ha passat abans en la història de l’ Aràbia Saudita, en un moment en què el regne s’endinsa en aigües desconegudes amb conseqüències imprevistes”.

Totes aquestes accions poden afectar l’estabilitat de la casa dels Saud en els propers anys i probablement la de tot el món àrab sunnita i, per què no, la de l’ Orient Mitjà.

Henrique Cymerman Benarroch, Jerusalén. Corresponsal

31/12/2017 - lavanguardia