el setge saudí condemna a la fam als iemenites

Resultat d'imatges de yemen guerraJamie McGoldrick, representant de l’ONU al Iemen, aviat es quedarà sense adjectius per descriure l’horror que causa la guerra. Després d’haver denunciat el bloqueig dels ports i els estralls del còlera, ahir va haver d’explicar com en els últims deu dies han mort 109 civils sota les bombes de la coalició militar que lidera l’ Aràbia Saudita.

Dimarts, els avions àrabs, que reben suport dels Estats Units, França i la Gran Bretanya, van atacar un mercat molt popular a Taiz i van matar 54 persones. Entre elles hi havia vuit nens.

El mateix dia van morir els 14 membres d’una mateixa família en una granja de la província d’ Hodeida, a la vora del mar Roig.

McGoldrick considera que aquests atacs “demostren el menyspreu total per la vida humana que tots els bàndols, incloent la coalició saudita, continuen mostrant en aquest guerra absurda que té per única finalitat destruir el país i sotmetre els seus habitants a patiments incommensurables”.

L’ONU considera que la guerra, que va arrencar el març del 2015 i que no té la pau al seu abast, ha convertit el Iemen en la pitjor crisi humanitària que avui afronta el món. Han mort més de 10.000 persones, vuit milions són víctimes de la fam i un milió està afectat pel còlera, segons dades conservadores. Ells i tots els iemenites són peons en una pugna entre l’ Aràbia Saudita i l’ Iran per l’hegemonia a la regió.

Els rebels huthis, armats per Teheran, ocupen la capital, Sanà, des de setembre del 2014 però són incapaços d’engegar un programa per gestionar el país. Aquesta incompetència o desinterès dona ales als seus enemics.

L’ Aràbia Saudita lidera una coalició militar en la qual participen Egipte, el Marroc, Jordània, el Sudan, Kuwait, la Unió dels Emirats Àrabs, Qatar i Bahrain. El príncep hereu Mohamed bin Salman n’és el principal responsable.

Els huthis han disparat dos míssils contra Riad, un al novembre i un altre el passat dia 19. La represàlia saudita ha consistit a augmentar els atacs i a bloquejar els ports.

Els dos bàndols han demostrat que no tenen capacitat de guanyar la guerra i en aquesta situació d’empat qui més pateix és la població civil.

Sense poder vèncer al terreny militar, l’ Aràbia Saudita està decidida a doblegar de fam els huthis. El Iemen importa el 90% dels aliments que consumeix. Bloquejar els ports suposa desproveir els mercats i condemnar els més desfavorits. Els preus dels aliments pugen sense parar i avui estan a l’abast només dels més rics.

29-XII-17, lavanguardia