"Ceci n’est pas une pipe", Quim Monzó

Fa unes setmanes, la Junta Electoral Central va decidir que el groc és un color impropi. En conseqüència va ser ­vetat als llocs públics, inclosa la font màgica del Montjuïc barceloní. Han passat els dies i ja em pensava que la culpabilització del groc anava de baixa quan, de cop, aquest cap de setmana, la junta directiva del Mercat Central de Tarragona ha prohibit que s’hi vengui el calendari que cada any edita un grup de fotògrafs professionals. El motiu: la portada és groga. La junta diu que es ­podria interpretar com a propaganda a favor d’una determinada opció política. Els fotògrafs diuen que no n’hi ha cap, d’intencionalitat, i que l’any passat la portada va ser blava i ningú la va impugnar. Però, esclar, ara hi ha elec­cions, concretament demà passat, 21-D.

També hi ha problemes al Prat de Llobregat. L’Ajuntament ha fet un ­vídeo promocional per anunciar l’arribada dels Reis d’Orient. Els del PP han posat el crit al cel. Diuen que està es­pecialment adreçat als nens “per fer campanya a favor de l’independentisme” i que és una mostra més “del fanatisme ideològic i de l’adoctrinament de menors que l’independentisme acostuma a fer servir”. No sabia jo que els nens votessin demà passat ni que l’alcalde del municipi, Luis Tejedor –d’ICV–, fos també sospitós de secessionisme. L’anàlisi semiòtic que el PP fa del vídeo és implacable: la llum groga que dibuixa la silueta dels tres Reis d’Orient “és una clara al·lusió als llaços grocs que fan servir els independentistes per demanar l’alliberament dels presos polítics” i, per si amb això no n’hi hagués prou, a la lletra de la cançó que s’hi sent surten frases com “per un món millor” o “units tindrem força”. Des de la meva sem­piterna equidistància, diria que això d’“units tindrem força” sembla més aviat unionista, però potser m’equivoco. També em sorprèn que passin per alt una altra de les frases –“som gent ­potablava”–, que fa referència a l’adjectiu que els pratencs reivindiquen amb orgull, pels esplèndids pollastres potablava. Atès que el blau és el color cor­poratiu del PP, podrien haver-hi detectat també una mostra de “fanatisme ideològic” i d’“adoctrinament de menors”, però no.

Un altre detall que ha molestat la Junta Electoral: els llaços grocs dels ­arbres de Nadal que els treballadors ­havien posat a les conselleries. A Gi­rona, a instàncies de Ciutadans els han retirat del que hi ha a la delegació de la Gene­ralitat. Els treballadors els van substituir per petits cartells on es llegia: “Aquí hi havia un llaç groc”. Quan les autoritats se n’han assabentat han dit que també els treguin. Per substituir-los jo posaria cartellets amb la frase “Aquí hi havia un cartellet on deia ‘Aquí hi havia un llaç groc’”. Si també or­denessin treure aquests, n’hi posaria uns altres: “Aquí hi havia un cartellet on deia ‘Aquí hi havia un cartellet on deia ‘Aquí hi havia un cartellet on deia ‘Aquí hi havia un llaç groc’’”. La cançó de l’enfadós, vaja, però en versió Magritte: “Ceci n’est pas un ruban”.

Quim Monzó, 19/12/2017 - lavanguardia