"Aquest mort està molt viu", Glòria Serra

No, Pablo Iglesias, el feixisme no ha estat desvetllat pel moviment independentista a Catalunya. No, els fatxes no han sortit al carrer per exhibir sense complexos el braç alçat i la bandera de l’ocellot per les actuacions del Govern de la Generalitat o les manifestacions massives. No ha fet falta despertar ningú perquè, a Espanya, el feixisme mai se n’havia anat a dormir. Ni reposava satisfet sota les làpides del Valle de los Caídos, ni dormitava apaivagat rere monuments commemoratius i plaques de carrers i cementiris. estat vigilant la democràcia espanyola.

En vam ser conscients el 23 de febrer del 1981. No per la colla de sergents xusqueros de la Guàrdia Civil que van irrompre al Congrés de Diputats i el tinent coronel que va treure els tancs pels carrers de València. Aquesta va ser la manifestació més folklòrica del feixisme. El cop real va ser l’onada d’involució democràtica posterior, el fre que es va posar als canvis profunds a l’economia, l’administració i les fonts del poder.

Si es repassen els noms que controlen les grans empreses, els bancs, les companyies públiques nacionalitzades i l’alta administració, es podrà comprovar que molts provenen de famílies que van fer fortuna durant el règim feixista i que han perllongat la seva influència. Atenció, no vull dir amb això que els fills hagin heretat la ideologia dels pares, però sí la visió patrimonial dels que mouen els fils i que impedeixen de totes totes que les coses puguin canviar de veritat.

Cada vegada que es denuncia aquesta impunitat El comentari d’ Iglesias no respon a la realitat: el feixisme ha continuat fent aquests dies el mateix de sempre, recordar-nos la seva impune existència, contents de tenir raó en la seva perversa visió del món. Iglesias té, si vol, una llarga llista d’errors que pot retreure a l’independentisme . Però imputar-li la responsabilitat de donar ales al feixisme l’única cosa que fa és acusar la víctima de portar una faldilla massa curta i anar provocant.

10/12/2017 - lavanguardia