"Legitimisme", Enric Juliana

En la primera reunió que va tenir a Brussel·les amb el nucli directiu del seu partit, Carles Puigdemont va dir el següent a Artur Mas, Marta Pascal, David Bonvehí i altres acompanyants: “Si no em presento i aneu sols a les eleccions, us enfonsareu. Si em presento com a candidat del PDECat, podem treure uns vint diputats. Si em presento amb la meva pròpia llista, puc guanyar”. 7 de novembre del 2017.

Van quedar atònits. L’home d’Amer els dictava les condi­cions des d’una evident posició de força. Altre cop a Madrid per acompanyar la Mesa del Parlament en la seva segona compareixença judicial, el grup dirigent del PDECat es va reunir en un hotel molt proper a l’aeroport de Barajas i va de­cidir acceptar les exigències. Totes excepte una: la llista del president no seria una agru­pació d’electors, tal com pretenia l’entorn carlí (de Carles) i amb especial intenció Ferran Mascarell i Agustí Colomines, redactors d’un manifest a favor d’una llista unitària de tot el ­sobiranisme que tornés a ­tancar ERC en la crisàlide convergent. La llista que Oriol Junqueras, anant cap a la presó, va donar instruccions a Esquerra de rebutjar tant sí com no.

(Mascarell i Colomines van militar en la seva joventut a Bandera Roja i això dona un cert caràcter. Bandera Roja va ser una mena d’Opus Dei de l’esquerra als anys setanta: va fabricar bons quadres, gent llesta i atenta al moviment de les coses. No hi ha mutació política a Catalunya sense gent de Bandera Roja pel mig, tant
a la fundació dels comuns com a la cuina de la llista Puigdemont.)

Junts per Catalunya és una oferta competitiva i les enquestes ho estan demostrant. Va pujant i un dels últims sondejos publicats ( Gesop per a El Pe­riódico) ja indica un possible empat amb ERC. És la llista del president en una Catalunya de signe presidencialista des dels anys trenta. ( El 1980 ja es va intentar una llista Tarradellas al marge dels partits, que el vell polític finalment no va voler encapçalar.)

És la llista del president destituït per l’article 155. Els seus promotors diuen que no hi pot haver cap altre candidat a la presidència de la Generalitat si es volen fer tornar les coses al seu lloc. És la llista legitimista, per tant. El multitudinari acte d’ahir a Brussel·les –gràcies al pont de la Constitució– va ser una demostració de força del legitimisme.

És la llista de Jordi Sànchez, a la presó. Sànchez, possiblement el dirigent sobiranista amb més intel·ligència política, és un home molt respectat.

És la llista que deixa enrere els pecats de la família Pujol. Aquesta és una dada fonamental. L’escàndol dels Pujol va avergonyir milers de votants convergents i va revaloritzar ERC com a nova casa comuna dels nacionalistes. El fràgil PDECat, amb Artur Mas al capdavant, encara té pendent la sentència del cas Palau. Només una segona mutació amb format antipartit i amb una tensió visible amb els dirigents del PDECat pot ajudar a redimir els pecats acumulats.

És una llista a la francesa ( Macron) en una Catalunya sempre atenta a les novetats que venen de París.

És una llista amb peces de recanvi, ja que Puigdemont serà detingut en el moment que trepitgi Espanya (si és que la torna a trepitjar). Atenció a la figura emergent d’ Elsa Artadi, formada a Harvard, estudiat contrapunt de Marta Rovira.

És la llista del gen convergent. La novíssima expressió de la voluntat de poder que va encarnar Jordi Pujol.

, Madrid

08/12/2017 - lavanguardia