el Gobierno torna a orinar-se’ns, tòxica i radioactivament

Passarà un altre any i a Flix (Ribera d’Ebre) continuarà sense resoldre’s un dels casos de contaminació química d’origen industrial més flagrants registrats en un gran riu europeu. El municipi, castigat ara paradoxalment per la desindustrialització, continua esperant el final la neteja total i efectiva de l’embassament, on la indústria química va acumular durant més de cent anys 800.000 metres cúbics de llots tòxics i radioactius. Malgrat la infinitat d’enganys i ­incompliments, de calendaris i anuncis oficials que van acabar en no res, Flix confia que el Govern espanyol farà realitat, per fi, el seu compromís.

El motiu de pes per a l’esperança, que l’empresa pública estatal Acuamed acaba d’adjudicar la finalització de les obres de descontaminació a una nova empresa, Tragsa, per valor de 44,6 milions d’euros (més IVA), amb un termini d’execució de 19 mesos. No és una qüestió menor. El cas Acuamed de corrupció a través de l’adjudicació de contractes públics, que va esclatar a finals del 2015 a l’ Audiència Nacional, té una de les seves presumptes ramificacions a Flix, per haver-se posat al descobert aquell mateix any que s’havia donat per finalitzada la neteja ocultant sota l’embassament 80.000 m3de llots encara contaminats.

La zona afectada pels abocaments tòxics i radioactius al pantà de Flix, al pas de l'Ebre La zona afectada pels abocaments tòxics i radioactius al pantà de Flix, al pas de l'Ebre (Vicenç Llurba)

“Estem contents perquè s’ha demostrat de forma clara el que deia el Govern, que hi havia la voluntat ferma de seguir endavant. Amb l’encàrrec de les obres a Tragsa tenim l’equivalent a un pressupost i un termini d’execució”, destaca Marc Mur, alcalde de Flix. La incertesa i la pèssima imatge generada per les escombraries tòxiques acumulades al fons del pantà i un procés de descontaminació de tot menys exemplar s’han convertit en una gran rèmora per al futur de la localitat, de 3.600 habitants. “Estem perdent població”, admet Mur. Diverses empreses s’han interessat per implantar-se a Flix, però no s’ha concretat res.

Flix continua buscant inversions alternatives a una indústria química que durant més d’un segle ha donat feina de manera directa i indirecta als seus veïns, a més de generar un problema descomunal de contaminació. En poques setmanes la plantilla d’ Ercros, coneguda històricament al poble com “la fàbrica” i origen de la conta­minació, quedarà reduïda a 50 ­treballadors, perquè haurà minvat la seva activitat en compliment de les noves exigències ambientals europees. No per casualitat la ­Generalitat acaba de declarar la reindustrialització de Flix d’interès general. “És un punt d’inflexió per a Flix, és una nova etapa que comença ara i estem esperançats que tot acabarà bé”, diu l’alcalde.

Malgrat que ja s’han deixat veure pel municipi treballadors de Tragsa, la companyia continua a l’espera de rebre l’autorització per poder iniciar les obres. L’anterior empresa adjudicatària (FCC), que manté empleats de guàrdia a Flix, i Acuamed, sota la tutela del Ministeri de Medi Ambient, continuen sense posar-se d’acord, de manera que el conflicte s’haurà de resoldre amb un arbitratge.

Part de les aigües del pantà continuen aïllades al riu amb una doble paret de planxes d’acer instal·lada el 2013 per evitar que la contaminació s’escapi aigües avall de l’ Ebre. La planta de tractament dels llots tòxics es va desmuntar quan es va donar per conclosa l’obra el 2015, cosa que explica que abordar ara només el 10% del total de la contaminació abocada farà necessària la seva reconstrucció, una inversió de mig centenar de milions d’euros més i gairebé dos anys més d’obres. Sempre, esclar, que no hi hagi nous incompliments.

, Flix

04/12/2017 lavanguardia