la dissident tibetana Woeser, represaliada a Lhasa

dimarts, 26 agost del 2008, tibet.cat

 

Image
La dissident tibetana a Pequín

La dissident tibetana Woeser, icona de la resistència pacífica tibetana a l'interior del país, va ser detinguda a la seva ciutat natal de Lhasa la setmana passada sota l'acusació de "fer fotografies als carrers de la ciutat." Després de vuit hores d'interrogatori Woeser va ser alliberada i donades les circumstàncies es va veure obligada a tornar precipitadament a Pequín després d'un viatge llampec al Tibet, que les autoritats xineses han avortat amb la rudesa habitual. Ara mateix la poetessa tibetana és a casa seva a Pequín, òbviament preocupada per les accions que pugui prendre a partir d'ara la policia xinesa, un cop els Jocs Olímpics han finalitzat i el món torni a mirar cap a un altre costat.

Woeser ha explicat a Times Online que la seva visita a la capital tibetana va ser interrompuda de forma sobtada quan dijous passat vuit efectius de la policia xinesa van irrompre a casa la seva mare, on s'hi estava Woeser i el seu marit, el dissident xinès Wang Lixiong. La policia va aconseguir la clau d'accés de l'ordinador i van confiscar-ne documents i fotografies; a continuació van obligar la dissident a esborrar del seu portàtil tota aquesta informació. Les fotografies havien estat captades per Woeser als carrers de Lhasa i demostren la presència abassegadora d'efectius paramilitars i policials a la capital tibetana. La dissident tibetana ha confirmat el règim de terror que impera a la ciutat des de la revolta de març, fet que ha experimentat ella mateixa, ja que molts dels seus familiars no van gosar trobar-se amb ella per por a les represàlies policials.

 

Image
Woeser fa pocs mesos a Pequín
Des de fa anys Woeser representa la "Veu del Tibet" reflectint al seu blog d'internet tot els esdeveniments que tenen lloc al Tibet, arriscant la seva pròpia integritat personal tal i com s'ha fet palès amb els atacs informàtics que ha patit el seu portal d'internet els darrers mesos.