com es decideix el sou que paguem als alcaldes?

L´alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha estat increpat, insultat i perseguit per uns 300 indignats durant gairebé dos quilòmetres. Monràs sortia de presidir el polèmic ple on s´ha aprovat el sou per aquesta legislatura. Els indignats l´han esperat a les portes de l´Ajuntament, on li han demanat la dimissió i li han brindat insults com ara "xoriço". L´alcalde ha anat a peu des de l´Ajuntament fins el centre Cívic de Can Pantiquet, un trajecte que ha fet en uns 25 minuts envoltat dels indignats. Monras ha estat custodiat per diversos agents de la policia local de Mollet. L´alcalde ha aguantat estoicament els crits amb un posat seriós i impassible.

A les portes de la Casa de la Vila l´esperaven uns 300 indignats, que ja feia estona que feien tocar els tambors. L´han increpat, insultat i llençat bitllets falsos. La cosa, però, no ha acabat aquí. L´alcalde ha començat a caminar en direcció el centre Cívic de Can Pantiquet, que està a l´altra banda del municipi, just al costat de la comissaria dels Mossos d´Esquadra. Els indignats, uns 300, l´han seguit amb crits, càntics, xiulets i tambors. Mentrestant, diversos agents de la policia local envoltaven el batlle per evitar mals majors.

L´alcalde, impassible i amb un posat molt seriós, respectava els semàfors i feia cas omís als crits que li demanaven la seva dimissió. Els indignats, majoritàriament gent jove, li deien "xoriço" i li demanaven que deixés l´alcaldia. "Monràs dimissió!" cridaven. El recorregut ha durat uns 25 minuts i uns dos quilòmetres. És a dir: la distància que hi ha a peu entre l´Ajuntament de Mollet i el Centre Cívic de Can Pantiquet, que és on s´ha dirigit l´alcalde malgrat allà no hi havia cap acte públic previst. Monràs ha entrat al Centre i els indignats han aplaudit la seva acció: "no som violents, aquest senyor ha fet el seu recorregut sense cap agressió!" ha cridat algú.

La polèmica ha sorgit aquest matí arran d´una informació publicada pel diari El País en què s´afirmava que s´apujaria el sou un 32%. Aquest matí Monràs s´ha justificat. Ha explicat que els salaris de tot l´equip de govern quedaran congelats i que "no hi haurà cap tipus d´increment durant el 2011". L´Ajuntament de Mollet ha aprovat aquesta congelació salarial en el ple extraordinari d´aquesta tarda al municipi vallesà. D´aquesta manera, l´alcalde cobrarà 65.000 euros bruts anuals. L´alcalde ha puntualitzat que Mollet ha aplicat sempre el salari mínim que marquen les associacions municipalistes. Segons han explicat des del departament de premsa de l´Ajuntament de Mollet, el ple d´aquesta tarda tenia previst aprovar que l´alcalde passi a cobrar el que li hauria pertocat l´any 2007, és a dir uns 68.000 euros bruts anuals. Aquell any, Monràs no cobrava com a alcalde, sinó com a diputat de l´àrea d´esports de la Diputació de Barcelona. La seva remuneració aleshores era d´uns 98.000 euros anuals bruts.

La Diputació de Barcelona ha passat a estar controlada per CiU després de les eleccions municipals del mes de maig. Això vol dir que Monràs perdrà el seu càrrec com a diputat i que, per tant, haurà de cobrar com a alcalde. Segons el document que actualitza les retribucions dels governs municipals, Monràs hauria de percebre a partir d´ara uns 78.000 euros anuals bruts.

L´alcalde, però, vol renunciar a aquest sou i quedar-se amb el que li hauria pertocat el 2007. Monràs ha assegurat que l´Ajuntament de Mollet sempre s´ha quedat amb el salari mínim que fixen les associacions municipalistes. En aquest sentit, ha lamentat la "demagògia" que es fa entorn els salaris dels governants públics.

22-VI-11, acn, ara

El alcalde de Mollet, el socialista Josep Monràs, ha inaugurado un nuevo culebrón político: el de los sueldos de los alcaldes. Tras conocerse la noticia de que el primer edil de esta ciudad de la comarca del Vallès Oriental tenía la intención de subirse un 32% el sueldo divulgada en su edición de ayer por El País, el propio alcalde convocó una rueda de prensa y anunció que "sólo" se lo subirá un 10%.

El trasunto del salario de Monràs tiene su recorrido. En el anterior mandato, el ya alcalde Monràs le ahorraba el salario a su municipio porque cobraba de la Diputación en calidad de concejal de deportes. Sin embargo, el pacto entre CiU yPP para gobernar la institución supramunicipal la ha dejado sin ese sueldo de modo que ahora deberá volver a cobrar del ayuntamiento.

Así que una de las primeras decisiones que adoptó el nuevo consistorio fue aumentar el sueldo de todos los ediles incluido el del alcalde. Los grupos de la oposición aseguran que el aumento pactado antes de que se conociera la noticia era del 32% para todos los ediles con alguna responsabilidad. La medida contaba con el apoyo de los concejales de CiU y PP y la abstención de Esquerra republicana. Sólo Iniciativa per Catalunya alzó el grito en el cielo contra el salariazo.

El alcalde compareció ayer y aseguró que, en realidad el Ayuntamiento "no aumentará el sueldo de los ediles en el 2011 con respecto a los acuerdos que adoptó en el 2007". Así pues, Monràs percibirá 65.000 euros anuales, los concejales con dedicación completa cobrarán 44.000 euros y los coordinadores de área, 53.000 euros al año.

El alcalde justificó esta decisión en la necesidad de "dignificar los sueldos de los cargos municipales" que, considera, se encuentran por debajo de las recomendaciones de las diferentes organizaciones municipalistas.

En la Diputación de Barcelona, según explicó él mismo, percibía 98.000 euros anuales por ejercer de concejal de deportes hasta que hace un año los cargos políticos de la administración se bajaron el sueldo, que quedó en 83.000.

En sentido contrario y sobre el bolsillo ajeno, es la otra historia del día en torno a la coyuntura salarial de los munícipes. En La Bisbal de Penedès, el alcalde Josep Maria Puigibet, ha decidido reducir un 90% los salarios de los ediles de la oposición, quienes, de cobrar 100 euros por asistir a los plenos, pasarán a cobrar diez. Mientras, ha considerado razonable que los ediles del gobierno pasen a cobrar 250 euros por asistir a las reuniones de la junta de gobierno local.

El republicano Puigibet, según informa Efe, que cuenta con mayoría absoluta en el municipio, asegura que dedicarse a la política es "una decisión voluntaria", de modo que incluso considera que la indemnización de diez euros a los ediles de la oposición por ir a los plenos es todavía "demasiado generosa". Además, afirma, que los grupos de la oposición "van al pleno a destruir y no a construir".

Así las cosas, la oposición le denuncia por haberse subido el sueldo (algo que él niega) y cifran el aumento a 44.000 euros anuales -por 33.000 que supuestamente percibía en la anterior-, ya que "en la anterior legislatura sólo cobraba del Consell Comarcal, no del municipio".

23-VI-11, red, lavanguardia