Losar 2.137, unŽaltra vegada sense poder festejar el Cap dŽAny tibetà

 

Benvolguts amics i amigues,

Per aquest
Losar 2.137, any del Tigre de Ferro
, segons el nostre programa de la Fundació Casa del Tibet, estàvem preparant una festa al Centre Cívic la Sedeta de Barcelona, el diumenge 14 de febrer a les 18h. Però, després de rebre una circular del govern tibetà a l´exili informant de la suspensió de la festa, hem decidit solidaritzar-nos amb els nostres germans i germanes, i celebrar només la cerimònia religiosa, anul·lant l´acte festiu.

Segons la circular del govern tibetà a l´exili, durant aquest Losar només es faran "cerimònies religioses". D´acord amb aquest document oficial, la decisió ha estat adoptada tenint en compte "la contínua repressió al Tibet i el patiment del poble tibetà dins del Tibet". La secretaria del govern tibetà a l´exili ha fet una crida per "no organitzar festes amb balls, cants o focs artificials".  Per això, en solidaritat amb els nostres germans i germanes del Tibet, renunciem a la festa i honrarem els morts i presos de la repressió xinesa amb
Pujas Especials i oracions, aquí a la Fundació Casa del Tibet, el diumenge 14 de febrer, a les 11h
.

Com sabeu, l´any passat tots els tibetans, de dins i fora del Tibet, varem decidir no celebrar el Losar 2.136 en record dels 218 tibetans morts, milers de ferits i desenes de empresonats després de la dura repressió xinesa contra les manifestacions de març del 2008 .
1.                                    2.                                  3.
Durant l´any 2009 la situació no ha fet més que empitjorar i el poble tibetà segueix patint empresonaments i execucions. L´octubre de 2009, la Xina va executar a quatre tibetans: Lobsang Gyaltsen, de 27 anys (Foto 1); Penkyi, de 21(Foto 2); Loyak, de 25, i un tibetà no identificat per participar en protestes el 2008. El documentalista Dhondup Wangchen (Foto 3), va ser detingut, jutjat i empresonat per la realització d´un reportatge sobre la situació al Tibet. També pateixen la repressió xinesa representants d´altres minories ètniques com els uigurs o fins i tot ciutadans xinesos defensors dels drets humans com mostren les últimes notícies relatives a l´advocat Gao Zhisheng, candidat al premi Nobel de la Pau i desaparegut des de fa un any.

Els enviats especials de Sa Santedat el Dalai Lama acaben de concloure la 9a ronda de negociacions amb representants del govern xinès sense haver pogut avançar. Tot porta a creure que una vegada més ha estat un rentat d´imatge del govern xinès després de la pressió internacional contra la seva política de censures i violacions dels drets humans fonamentals. No hi ha voluntat per part del govern xinès de buscar una solució al conflicte.

Xina no permet cap tipus de crítica al seu govern, però s´adjudica el dret d´immiscir-se en assumptes aliens a la seva jurisprudència amenaçant sempre amb represàlies econòmiques als països que rebin el Dalai Lama, alhora que insisteix en desqualificar-lo i criticar-lo, tot i el respecte que li dedica el món sencer com a líder religiós i Premi Nobel de la Pau. L´arma del govern xinès, els seus diners, sembla tenir més força per inhibir a alguns països democràtics que tots els exèrcits junts.

No obstant això, encara queden països amb postures fermes: segons ha informat el portaveu de la Casa Blanca, Bill Burton, el president Barack Obama es reunirà amb el Dalai Lama el 18 o 19 d´aquest mes, just després del Losar, tot i la oposició de la Xina. Un gest que sens dubte serà molt valorat a tot el món i, molt especialment, pel nostre poble.

Seguim amb esperança i no desanimem. Seguim inspirant-nos en l´exemple del Dalai Lama, en la seva perseverança i en la seva lluita pacífica per aconseguir un món millor, no només per als tibetans sinó per a tots els germans i germanes del nostre planeta. 

Desitjo de tot cor que cadascú de vosaltres tingui molta pau, salut i felicitat en aquest Losar 2.137.
  


 


Thubten Wangchen

5-II-10, www.casadeltibetbcn.org