el que ENS costen les campanyes dels partits...

Que bona part de la batalla política es duu a terme als mitjans de comunicació és una cosa ja sabuda. Els partits polítics aprofiten els espais que els dediquen cada dia, de manera gratuïta, premsa, ràdio i televisió per llançar les seves principals idees o missatges o, més habitualment, carregar amb acarnissament contra els seus adversaris sense aportar l´alternativa més mínima.

Però quan arriba una campanya electoral, l´espai que els dediquen els mitjans els queda petit i les formacions polítiques fan llavors un gran esforç econòmic perquè el seu missatge se senti més alt, que potser no més clar, que el del seu rival. I aquí entren tots els mètodes possibles i permesos: propaganda electoral per correu, mítings, tanques publicitàries, anuncis pagats en premsa i ràdio...Així, no és d´estranyar que les minutes per aquests conceptes es disparin campanya rera campanya. Per exemple, l´octubre de 2006, els partits polítics catalans es van gastar un total de 14,45 milions d´euros per atreure el vot de l´electorat, un 15,8% més que en les eleccions de l´any 2003. De tota manera, aquesta mitjana és una mica enganyosa perquè van ser especialment dues formacions les que van incrementar de forma exponencial les seves despeses: CiU i IC–V.

La federació nacionalista va ser la formació que més diners va gastar, 3,6 milions, un 14,6% més, però no va ser la que més va veure encarida la seva campanya electoral. Aquest honor se´l va emportar IC–V, que fa tres anys va desemborsar 2,2 milions d´euros en quinze dies, un 38% més del que s´havia gastat al 2003.

L´increment de les despeses de la resta de partits es va situar molt per sota d´aquests percentatges i també de la mitjana. Per exemple, el PSC va gastar 3,24 milions d´euros, només un 5% més que el 2003, mentre que el PP va disposar de 3,18 milions, un 7% més. Finalment, en el cas d´ERC, les despeses registrades per la Sindicatura de Comptes ascendeixen a 1,82 milions, un 9,6% més que en les eleccions que van possibilitar la formació del primer tripartit.

A la pregunta sobre l´origen d´aquestes quantitats de diners, cal assenyalar que una part prové de les subvencions que reben els partits per tenir representació parlamentària. Cada formació amb presència en el Parlament obté 18.431,32 euros per escó obtingut i 0,70 euros per vot aconseguit per cada candidatura que hagi aconseguit com a mínim un escó. I per això Ciutadans–Partit de la Ciutadania, que va entrar per primera vegada en el Parlament el 2006, només va disposar per a la seva campanya electoral d´aquell any de 385.163 euros.

Les despeses de les campanyes anteriors es van donar en una època de bonança econòmica. Ara, que només falta un any per a les noves eleccions a Catalunya, caldrà veure si els partits ajusten les seves inversions a la situació actual o, si per contra, les augmenten per intentar convèncer un electorat cada dia més desafecte. (A les eleccions de 2006, l´abstenció va assolir el 43,23% i els vots en blanc van representar el 2%).

30-IX-09, À.C., economiadigital.cat