Xinjiang-Turquestan Oriental: Emma Bonino recolza política noviolenta de Rebiya Kadeer

Emma Bonino, vicepresidenta del Senat italià:

El que està succeïnt al Xinjiang és l´inevitable conseqüència d´un procés forçós de sinització de tota la província on els uigurs ja només són el 45% de la població, com des d´anys ve assenyalant al món sencer Rebya Kadeer, la líder a l´exili del Congrés Mundial dels Uigurs.

 

Essent la dissidència uigura un univers complex i variat, la violenta repressió per part de Pekín, amb la lluita contra el terrorisme fet servir com a útil paravent, arrisca d´afegir benzina al foc radicalitzant les forces autonomista i independentista en perjudici del plantejament noviolent propugnat per na Rebya Kadeer. El cas tibetà ensenya fins a quin punt és sistemàtica la política de Pekín dedicada a alterar els equilibris demogràfics amb massives immigracions Han. Com per al Tibet, la nomenclatura xinesa sembla impermeable a qualsevol crítica externa, fins el punt que el President xinès, Hu Jintao, no sent cap embaràs per presentar-se al G8 mentre la carnisseria és en curs. Molt bé ha fet, en canvi, el President (de la República italiana, ndt) Napolitano mencionant la qüestió dels Dret Humans a Hu Jintao el mateix dia de la signatura amb la Xina de 38 accords econòmics i comercials per un valor conjunt de 2 mil.liards de dòlars.

 

Com a exministre de comerç internacional, no puc més que valorar possitivament el desenvolupament dels intercanvis comercials amb la superpotència asiàtica, però el procés de modernització de la Xina no ha de fer passar sota silenci les rigideses del seu sistema autoritari. El G8 de l´Aquila risca de revelar-se per a Hu Jintao no la millor de les vitrines possibles.

6-VII-09, Emma Bonino, radicali.it