Iran: presó per a metges especialistes en sida

Dos reconocidos médicos iraníes, los hermanos Arash y Kamyar Alaei, han sido sentenciados a penas de seis y tres años de prisión por colaboración en un complot de la CIA para derrocar al régimen. Una ley del país prohíbe relaciones con los 'Estados hostiles' y los médicos, especialistas en el tratamiento del sida, habían asistido a varias conferencias en EEUU. Su abogado, Masud Shafii, afirmó que recurrirá el veredicto, ya que no existen pruebas que los inculpen. La sentencia ha despertado protestas entre grupos internacionales de Derechos Humanos. 23-I-09, agcs, lavanguardia


Els germans Arash (esquerra) i Kamiar (dreta) Alaei
(Foto: Physicians for Human Rights)

Iran, medicina i drets humans

A través del bloc de la periodista científica italo-francesa Sylvie Coyaud m'assabento que el govern d'Iran va impedir que Kamiar Alaei i Arash Alaei (la coincidència en el cognom no és casual; són germans), dos metges d'aquell país, anessin a Mèxic per participar al Congrés anual sobre la sida i el virus de la immunodeficiència humana. Tot i que el congrés de Mèxic va fer-se a començament d'agost, els dos germans estan encara detinguts sense càrrecs.

Aprofitant que el president d'Iran, Mahmoud Ahmadinejad és a Nova York, on ahir (23 de setembre) va assistir a una sessió a la seu de les Nacions Unides, Metges pels Drets Humans (PHR, Physicians for Human Rights) ha organitzat una manifestació, que deu estar celebrant-se mentre escric això, davant l'oficina de l'Iran per a les Nacions Unides. PHR es va adreçar als metges i investigadors, demanant-los que participessin a la manifestació amb les seves bates blanques professionals, o amb samarretes o jerseis de les universitats, centres de recerca on treballen o de les ONG a les quals estiguin afiliats. La finalitat és que els iranians de l'oficina de Nova York s'adonin del suport que la comunitat de professionals de les ciències de la salut i els grups defensa dels drets humans donen als dos metges retinguts pel Govern iranià.

Aprofitant la seva estada a Nova York, Ahmadinejad va ser convidat a fer una conferència a Columbia University, que va ser molt controvertida. En el web de la CNN n'hi ha una crònica i també se'n pot veure un vídeo. Quan va ser preguntat sobre el tractament que rebien les dones, els homosexuals i els investigadors que gosaven enfrontar-se al Govern iranià, Ahmadinejad va respondre que les dones iranianes tene molta llibertat i que, a diferència dels Estats Units, en el seu país no hi ha homosexuals.